donderdag 10 maart 2011

Onderzoeksvoortgang

Na een korte stilte op dit blog weer eens een bericht over mijn afstudeeronderzoek. Inmiddels al weer een maand aan de slag en 13 interviews verder heb ik een goed inzicht gekregen in de knelpunten van een resultaatcontract.

Veel dingen zijn mij opgevallen, vooral de traditionele facilitaire markt blijkt een uitdaging. Waar contracten met facilitaire dienstverleners zich jarenlang kenmerkten door een inspanningsverplichting van de leverancier, doen langzaam maar zeker de eerste kenmerk van resultaatcontracten zijn intrede. Aangezien er meer ervaring is met het uitbesteden van zachte diensten als schoonmaak en catering is de markt op deze aandachtsgebieden verder met een resultaatgerichte aanpak. Bij harde diensten als technisch onderhoud wordt momenteel een inhaalslag gemaakt.

De ontwikkeling naar deze resultaatcontracten is naar mijn mening een positieve, waar voorheen de normen door de opdrachtgever werden opgelegd zie je nu de verschuiving dat de leverancier de ruimte krijgt om de maximale waarde voor het budget te behalen.

Resultaatcontracten gaan over een andere wijze van het vinden en behouden van een samenwerking van opdrachtgever en opdrachtnemer. Deze professionele wijze van uitbesteden is wellicht niet voor elke organisatie besteed, er moet in zekere mate sprake zijn van een professionele organisatie die klantgeoriënteerd is en een duidelijk strategisch beleid heeft ontwikkeld. Dit type samenwerking gaat ook over een lange periode waarin de winst voor beide partijen ook pas in een later stadium wordt behaald. Wil je optimaal gebruik maken van een resultaatcontract moet er binnen de opdrachtgever een paradigma-verandering plaatsvinden naar het loslaten van minimale standaarden/normen, het loslaten van inspectie en controle en het overdragen van risico's naar degene die het beste in staat is ze te minimaliseren. MAAR kijk uit dat je de opdrachtnemer niet misbruikt om je risico's weg te zetten, dit gaat ten koste van de samenwerking. De samenwerking is namelijk de grootste succesfactor om de dienstverlening te optimaliseren en effectiviteit en efficiency te behalen.

Voor zover een inleiding over resultaatcontracten. Op dit moment staat bij een hoop werk te wachten om alle interview uitkomsten te structuren en verbanden te zien in de uitkomsten. Ik zal vanaf nu vaker het blog bijwerken met uitkomsten van het onderzoek.

Groeten uit Delft,

Stan Ottevanger

1 opmerking:

  1. Succes met de analyse!
    Je stelt: "Bij harde diensten als technisch onderhoud wordt momenteel een inhaalslag gemaakt."

    De verschillen tussen de Hard Services en Soft Services kunnen misschien voor één organisatie tot verschillende optimale contractvormen leiden?

    Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen en conclusie hierover.

    Groet,
    Aart de Jong

    BeantwoordenVerwijderen